Cara Laminate Menggunakan Seterika (iron)

18:05
Siapa yang tak ada mesin laminate tapi perlukan mesin sendiri? ha nampak eksaited dah muka tu.. Lagi-lagi student atau mak-mak yang buat homeschooling. Nah Mama Q kongsikan cara mudah dan tips tambahan sekali. Tapi rasanya kalau jenis yang hari2 nak laminate banyak2 mungkin kurang sesuai. Baik beli je la sebijik mesin tu kan. 

Peralatan/bahan yang diperlukan:

1. Apa yang pasti korang wajib ada seterika. Tak perlu yang canggih yang paling klasik jenis yang berat 1 tan tu pun lagi bagus sebab tak payah nak tenyeh sangat.

2. Satu lagi bahan wajib perlu ada haruslah plastik untuk laminate atau namanya "laminating film". Tak kisah brand apa. Tapi Mama Q pilih jenis yang "Ultra Premium Quality Hot Laminating" saiz A4. Jenis ni tahan panas punya dan saiz pulak terpulang. Kalau rasa selalu nak laminate kertas besar atau banyak dalam satu masa boleh beli saiz A3 ke.

3. Kain batik atau pelikat pun boleh sebagai lapik bawah dan lapik atas plastik laminate tu. Pastikan kain tu dah basuh ye..kalau tak lagi semerbak bau keluar masa korang buat kerja. 
Tips tambahan: Mama Q gunakan tudung bawal warna cerah untuk lapisan atas supaya senang nak tengok mana yang kita gosok tu.Takde la kejap2 bukak nak intai "eh kena ke tak ni? dah ke belum yek?" Sebab apa, tudung bawal ni nipis dan nanti takde la perlukan suhu yang tinggi sangat untuk laminate kertas nanti. Oh ye suhu pulak cuba mulakan dengan suhu yang rendah dulu ye, takut jenis yang tak tahan panas sangat terus mencair la pulak plastik tu nanti. Sebab lain seterika, lain tahap kepasannya.

4. Kertas atau kad untuk di laminate.

Proses laminate macam gambar kat bawah ni ye. Gambar ni Kakak (6 tahun) yang tolong Mama buat kerja. Tapi masih dalam pantauan mamanya la.


Sekian tips dari Mama Q. Mesti muka ada sinyum sekarang kan? Dapat gak merasa nak laminate sendiri. 

Nak beli mesin laminate murah? Klik entri ni

Mama Q3 2014. Powered by Blogger.