Tutorial Nak Bagi Orang Boleh Copy Entri Tertentu Sahaja

02:12
Hahaha mula-mula tak bagi copy pastu nak bagi plak copy...camne tu? poning akak...
Tapi ni biasanya kalau kita nak bagi orang copy coding yang dah semestinya tetap dan panjang berjela atau dah tentu bukan semua orang programmer yang boleh taip sendiri coding walaupun sikit je. Kalau salah coding maunya error memanjang.

Apa yang pasti kalau nak guna tutorial ni, blogger tu mestilah dah guna kaedah sebelum ni iaitu Tutorial Tak Nak Bagi Orang Copy Entry Blog dan ayat dalam entry yang nak bagi orang copy tu mestilah buat blockquote dulu.

Caranya:

1. Masuk Blogger dashboard (pastikan buat backup dulu)
2. Klik Template>Edit HTML
3. Klik kat text area (dalam template box) dan tekan CTRL + F untuk cari perkataan berikut:


]]></b:skin>
4. Copy coding kat bawah ni dan paste kat sebelum perkataan  ]]></b:skin> 
.post blockquote{-webkit-user-select: text;
-moz-user-select: text;
-ms-user-select: text;
user-select: text;
}
body {
-webkit-user-select: none;
-moz-user-select: -moz-none;
-ms-user-select: none;
user-select: none;
}
5. Save dan selamat mencuba....
Mama Q3 2014. Powered by Blogger.