Perisian percuma belajar mengira dan membaca


Saje nak berkongsi satu perisian percuma ni.Sebenarnya dah pernah post entri ni tahun 2014 kat blog lama sebelum ni. Saje nak kongsi kat sini pulak.

 Bukan nak menggalakkan anak asyik ngadap gajet, tapi nak bagi anak tau dan mahir menggunakan keyboard,mouse dan touch pad pulak. Ye la kan..kita kena seimbangkan cara pembelajaran anak kita dengan arus pembangunan yang rata2 menggunakan teknologi maya ni. Cuma kita sebagai ibu bapa lah yang mengawal penggunaannya.

DOWNLOAD
 Rasanya ramai dah tau perisian (software) ni...Alternatif kalau nak games yang tak perlukan WAJIB on internet, boleh la install aplikasi ni untuk anak belajar Math, basic reading dan ada beberapa lagi permainan yang menguji minda. Meh kita tengok apa yang menarik dalam Sebran ni:

1. Permainan yang menguji minda


 Contoh selain ada memory games, ada"hangman" gak tau:

-Mengasah minda anak-anak untuk berfikir dan menambahkan pengetahuan. 
-Sesuai untuk seisi keluarga. Bukan anak je yang main ni tapi Mak Abahnye sekali leh join lagi meriah sebab ada pasukan sorak. Ye la kan macam anak-anak Mama ni kan umo bawah 5 lom biasa lagi nak teka perkataan ni..kiranya nak bagi biasa lah ni. Kalau main "hangman" ni memang riuh.

2. Belajar membaca:: Ada belajar ABC dan bagi yang dah kenal huruf boleh belajar membaca perkataan baru. Contoh kat bawah ni suaikan (match) perkataan dengan gambar


3. Belajar Matematik:: belajar mengenal nombor, mengira, operasi tambah, operasi tolak  dan operasi darab. Boleh pilih level easy atau difficult




Macam kat bawah ni, sambil mengira sambil  membaca dan belajar memahami soalan


Menarik kan?  

Ok kalau sesiapa yang tak tau cara nak install SEBRAN ni, cuma perlu klik DOWNLOAD dan simpan dalam laptop atau PC. Oh ye perisian ni untuk Windows 2000, XP, Vista or Windows 7.  Nanti bila dah install, klik je icon SEBRAN.exe dah leh guna...
Mama Q3 2014. Powered by Blogger.