DIY Permainan Belajar :: Gelongsor Bebola



Mama nak kongsi baru-baru ni ada buat satu permainan yang sangat bermanfaat kepada anak-anak. Mainan ni memang antara kegemaran diaorang tau. Mama tak buat siap2 lepas tu terus bagi anak main. Tapi ajar cara nak buat permainan ni dari awal sampai la boleh digunakan. Baru la dapat belajar lagi banyak.

Permainan ni bole buat #mathaddition juga..contohnya kalau 2+1, masukkan 2 bola dalam ladybug dan 1 bola lagi masuk dalam frog dan jawapannya kat akan keluar kat dalam kawasan pagar tu.

Kenapa Mama gunakan bahan dari kertas dan tidak dari material yang keras? Ini bagi tujuan pembelajaran anak tentang konsep Fizik dan Matematik. Sebab gelongsor kertas ni (track yang warna biru dengan kuning) tak keras, jadi senang nak alihkan kertas tu ke kiri ke kanan, 'adjust' bagi lengkung dan bole cabut dan masuk gitu je kat lubang pada tiang tu. Untuk tiang tu sebenarnya boleh je gunakan "paper roll" lagi tahan lasak.
Antara perkara yang anak-anak dapat belajar ialah:

1. Kenapa kertas tu perlu senget??(Sebab nak bagi bola tu boleh bergerak sendiri).

2. Furr ball tu kalau ditekan bentuk akan kurang bulat dan bola akan berhenti bergerak. Jadi kena adjust bagi bulat.(sengaja Mama suruh penyetkan)
3. Perlu ada slide (kertas) terakhir (tak nampak sebab kat belakang tiang). Ini penting untuk furr ball keluar ke dalam kawasan berpagar tu....kalau tak furr ball akan berkumpul dalam tiang berwarna hijau. 
4. Sebelah slide tu kena ada ruang untuk bola jatuh dan sebelah lagi perlu rapat ke tiang supaya bola akan terus bergerak ke slide seterusnya.


Sebab itulah Mama kata permainan yang diy ni lagi bernilai dan sangat bermanfaat. Kita boleh design dan tentukan apa yang anak kita perlukan dan mahukan.


#steam #stemactivities #toddleractivity#preschoolactivities #homeschooling #diykidstoys#diytoys #mainanbelajar


Video hasil permainan yang Mama buat ni macam kat video ni:
A video posted by Mama Q (@mama_q3) on
Mama Q3 2014. Powered by Blogger.